12 Manfaat Bawang Merah untuk Kesehatan, Tak Cuma Menyedapkan Makanan

Diposting pada
Rate this post

Manfaat Bawang Merah

manfaat bawang merah

Manfaat Bawang Merah – Adalah untuk menyedapkan makanan . Bawang merah merupakan salah satu bumbu wajib semasa memasak .

Rempah-rempah yang satu ini menjadi salah satu bahan makanan pokok di seluruh Indonesia, Usut punya usut , selain boleh menjadi rempah untuk masakan , manfaat bawang merah juga berguna untuk kesihatan.

11 Manfaat Ketumbar Untuk Kesehatan

Bawang merah terbukti membawa banyak kebaikan kepada tubuh , mulai dari menyihatkan jantung , menurunkan berat badan , sehingga mencegah kanser . Pasalnya , bahan makanan berjenis umbi akar tersebut mengandungi antibakteria dan antiseptik yang bagus untuk kesihatan tubuh manusia .

Sebelum mengetahui apa saja manfaat bawang merah untuk kesihatan , yuk cari tahu dulu kandungan zat gizi apa saja yang ada di dalam bawang merah.

Berikut adalah kandungan zat gizinya :  Kalori : Bawang merah mempunyai kandungan kalori yang rendah , 28 gram bawang hanya mengandungi 11 kaloriZat pemakanan makro : Dalam bawang merah sebahagian besar terdiri daripada karbohidrat dan air, sedangkan tidak mengandungi lemak sama sekali .

Vitamin dan mineral: kandungan vitamin yang tinggi dalam bawang merah adalah vitamin C dan vitamin B6, sementara jenis mineral yang paling banyak terkandung adalah kromium.

Indeks glisemik : bawang merah termasuk makanan yang mempunyai tahap indeks glikemiks yang rendah iaitu hanya mencapai 10.Kalium: Dalam 100 gram bawang merah , terkandung kira-kira 330 mg kalium ( potassium).

11 Kandungan Dan Manfaat Buah Ciplukan

1. Meningkatkan Sistem Imun

Sistem kekebalan tubuh pasti sangat diperlukan oleh tubuh untuk menyerang kuman , virus dan bakteria yang masuk dari luar tubuh . Nah, manfaat bawang merah untuk kesihatan yang pertama adalah membantu meningkatkan sistem imun .

Bawang merah memiliki Kandungan selenium dan juga di percayai dapat meningkatkan sistem imun di dalam tubuh sehingga kita dapat terhindar dari penyakit .

2. Mencegah Kanser

Manfaat bawang merah untuk kesihatan yang terkenal adalah menjadi salah satu obat mujarab guna menghancurkan kanser sel kolon dan payudara . Kandungan quercetin dan anthocyanin dalam bawang merah dipercayai mampu menghalang dan memusnahkan sel kanser dalam tubuh.

Selain itu , dalam kajian yang diterbitkan American Journal of Clinical Nutrition, penyelidik melihat seberapa sering orang Itali dan Switzerland memakan bawang merah , bawang putih dan sayur-sayuran . Hasilnya orang yang mengambil lebih banyak bawang merah , risiko terkena kanser semakin rendah .

3. Hati yang Sehat

Manfaat bawang merah untuk kesihatan yang sangat penting iaitu boleh menyihatkan jantung . sufida juga Kandungan amino sulfur yang ada di dalam bawang merah dapat menurunkan kadar kolesterol jahat yang terkandung dalam tubuh .

Selain itu , bawang merah juga boleh mengawal tekanan darah tinggi serta membuka arteri yang tersumbat.

10 Manfaat Minum Air Perasan Jeruk Nipis Tiap Hari

4. Membantu menurunkan kolesterol

Manfaat bawang merah untuk kesihatan selanjutnya adalah membantu menurunkan kolesterol. Hal ini berdasarkan dari sebuah kajian menunjukkan wanita yang kelebihan berat badan dengan polycystic ovary syndrome (PCOS).

Mereka terbahagi dalam dalam dua kelompok , ada yang diminta memakan banyak bawang merah , kumpulan kedua diminta sedikit pengambilan bawang merah . Hasilnya orang yang mengambil banyak merah , tahap kolesterol jahat turun .

5. Meningkatkan ketumpatan tulang

Tulang merupakan salah satu perkara terpenting di dalam badan yang bertugas untuk menopang tubuh kita . Untuk menjaganya , selain mengambil makanan dan minuman yang kaya kalsium seperti susu juga boleh dengan memakan bawang merah.

Pasalnya , manfaat bawang merah untuk kesihatan selanjutnya adalah membantu meningkatkan kepadatan tulang . Bawang merah dipercayai dapat mencegah osteoporosis, serta dapat menjaga otor-otot  tulang.

6. Mengatasi Sembelit

Bawang merah adalah rempah yang tepat untuk mengatasi masalah susah buang air besar. Kandungan yang terdapat di bawang merah dapat membantu proses pembuangan racun oleh tubuh, sehingga pencernaan akan lebih lancar.

Dengan ini manfaat bawang merah untuk kesihatan adalah mengatasi sembelit .

7. Mengatasi sakit tengorokan

Sakit tenggorokan adalah penyakit yang sering terjadi akibat sariawan atau radangan di dalam kerongkong . Untuk mengatasi radang tekak kamu boleh memanfaatkan bawang merah.

Soalnya, manfaat bawang merah untuk kesehatan  lainnya adalah mengatasi radang tenggorokan. Ini berkat kandungan quercetin dalam bawang merah dipercayai dapat menyembuhkan radang .

8. Mengatasi sistem pernafasan

Manfaat bawang merah untuk kesehatan  selanjutnya adalah salah satu obat  anti radang. Oleh sebab itu, pesakit asma dan alergi disyorkan memakan umbi-umbian yang satu ini. Bawang merah pun dipercayai dapat melancarkan sistem pernafasan .

9. Meningkatkan kualitas tidur

Buat kamu yang susah  tertidur, lakukan mengonsumsi  bawang merah karna manfaat bawang merah untuk kesihatan adalah membantu meningkatkan kwalitas tidur.

Rempah-rempah yang satu ini mengandungi probiotik yang dapat meningkatkan kwalitas  tidur dan meredakan stress. Di samping itu, bakteria baik yang terdapat bawang merah dipercayai mampu merangsang prestasi otak.

10. Baik untuk kesihatan mata

Manfaat bawang merah untuk kesihatan selanjutnya adalah membantu kesihatan mata. Kandungan sulfur yang terdapat pada bawang merah ternyata baik untuk kesihatan mata.

Zat tersebut mampu merangsang pengeluaran protein iaitu glutathione, yang berperanan sebagai antioksidan . Vitamin E yang terdapat dalam bawang adalah sangat baik untuk mata.

11. Tekanan darah yang lebih rendah

disebutkan jugaa bahawa zat quercetin yang cukup tinggi ada di dalam bawang merah mampu menurunkan tekanan darah yag tinggi.

Seseorang yang mempunyai tekanan darah tinggi berisiko untuk mengalami bebagai penyakit,  seperti penyakit jantung koronari, strok, gagal ginjal, dan kencing manis.

12. Membantu menormalkan tahap gula dalam darah

Kadar gula darah yang tinggi terbukti mengakibatkan timbulnya penyakit kencing manis. Malah, menurut Center for Disease Control Prevention, kadar gula darah yang tinggi merupakan sumber dari segala penyakit eratif dan penyakit kronik.

Nah, manfaat bawang merah untuk kesihatan adalah membantu menormalkan kadar gula darah .